Tanja – Dagboek van een guerrillera

Portret van de Nederlandse Tanja die lid werd van een Colombiaanse guerrillagroep

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Met nuance vertelt deze film het echte verhaal van Tanja Nijmeijer: een Nederlandse vrouw die voor haar idealen lid werd van de Colombiaanse guerrillagroep FARC en nu gezien wordt als terrorist. Een goudeerlijk en bewonderenswaardig portret.
 “Genuanceerd en onthutsend”

★★★★ Trouw

 


 

Een jonge Nederlandse vrouw in de Colombiaanse jungle, dat zie je op enkele verdwaalde backpackers na niet zo vaak. Zeker niet als die vrouw wordt omringd door gewapende guerrillastrijders. Die vrouw is Tanja Nijmeijer, die tijdens haar stage eind jaren 90 in Colombia geconfronteerd wordt met de politieke onrust in het land. Ze is geschokt door het onrecht dat ze aantreft en sluit zich na haar studie aan bij de FARC, op dat moment het grootste en meest beruchte guerrillaleger ter wereld.

Ze weet zich snel op te werken binnen de organisatie en wordt uiteindelijk ingezet bij de vredesonderhandelingen met onder andere de VS, waar ze een sleutelrol speelt in het bereiken van een vredesakkoord. Een hereniging met haar familie wordt Tanja tot op de dag van vandaag nog altijd ontnomen, zelfs nu de rust in Colombia is teruggekeerd, omdat ze nog altijd op de internationale opsporingslijst van Interpol staat. Een fascinerend verhaal van een jonge vrouw die voor haar idealen geen gevaar uit de weg ging.
 


 

“Het is fijn dat Tanja nu zelf haar verhaal doet” ★★★ NRC

“Stuurt de kijker met boeiende vragen naar huis” ★★★ AD

“Uit die combinatie van bronnen ontstaat geen volledig of consistent portret van Nijmeijer en haar motieven en dat is wat de film interessant maakt.” – Het Parool

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.