Sweet Dreams

Droogkomische Gouden Kalfwinnaar in de hitte van voormalig Nederlands-Indië

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Regisseur Ena Sendijarević geeft de teloorgang van het kolonialisme op een wonderlijk dromerige manier weer in deze grote winnaar van de Gouden Kalveren. Zes prijzen won de film maar liefst. Sweet Dreams was te zien op internationale festivals als Toronto en Locarno, wordt geprezen om zijn unieke stijl en magnifieke set design én is tevens de Nederlandse Oscarinzending.
 “Inventief, grillig en ironisch”

★★★★ NRC

 


 

Een beeldschoon landhuis staat nog recht in de meedogenloze hitte van een afgelegen Indonesisch eiland. Een Nederlandse familie, steeds elegant gekleed, probeert de suikerfabriek draaiende te houden onder het steeds zwaardere verzet van de lokale bevolking. Wanneer heer des huizes Jan sterft, niet geheel ter verdriet van zijn vrouw Agathe (Renée Soutendijk), komt hun zoon Cornelis (Florian Myjer) de erfenis opstrijken. Maar er is nog iemand anders in het spel, want Jan had losse handjes en verwekte een zoon bij de huishoudelijke hulp Siti (Hayati Aziz), die Jan erkent als echte erfgenaam.

Met schilderachtige beelden, humor en veel durf tovert Ena Sendijarević (Take Me Somewhere Nice) een verhaal over persoonlijke ambitie, kolonialisme, wraak en narcisme.
 


 

“Sendijarević’ oog voor compositie is feilloos” ★★★★ de Volkskrant

“Doet denken aan sommige films van David Lynch” ★★★★ Trouw

“Verpakt kritiek in absurdistische, droogkomische, bijna theatrale scènes” ★★★ VPRO Cinema

“Met een mix van satire en compassie laat Sendijarević een koloniaal systeem zien dat stervende is, maar dat niet wil accepteren.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Beste Films van 2023

    Een terugblik op de meest indrukwekkende en mooiste films van dit jaar

    Bekijk programma
  • Gouden Kalf Selectie

    Deze kanshebbers op een Gouden Kalf zijn de mooiste Nederlandse films van het jaar

    Bekijk programma