Suro

Subtiel, opbouwend machtsspel tussen de kurkbomen van het Spaanse platteland

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Suro, Spaans voor kurk, legt knap de wrijving bloot tussen de vrije stadsmentaliteit en de traditionele normen van het platteland, zoals ook Alcarràs en Las Bestias dat deden. De druk om te integreren in een hechte dorpsgemeenschap zorgt bij een pas getrouwd stel voor spanning, met een onderhuidse machtsstrijd tot gevolg.
 “Innemend psychologisch drama”

★★★1/2 FilmTotaal

 


 

Helena en Ivan zijn net getrouwd en verwachten hun eerste kindje. Ze besluiten om hun succesvolle leven in Barcelona achter te laten en naar het platteland te verhuizen, waar Elena een huis heeft geërfd dat ze van plan is te restaureren. Het huis is omgeven door een kurkboomgaard die ze willen exploiteren. Daarvoor schakelen ze de hulp in van de lokale bewoners, die het stel de ingewikkelde techniek van kurkwinnen aanleren. Ivan doet zijn uiterste best om bij de groep mannen te horen en het vak te leren, maar Helena vindt dat ze zich vooral op het huis moeten richten. De komst van de jonge Karim maakt de spanning tussen de toekomstige ouders nog meer voelbaar. Wie is er nu eigenlijk de baas over het stuk land? En hoe gaan ze hun kind opvoeden in een gebied dat steeds vaker geteisterd wordt door bosbranden?

Over Koet
Een veerpont dobbert eenzaam op het water. Sinds de bouw van een brug zijn er geen passagiers meer. De schipper wordt geplaagd door een meerkoet die spullen van hem steelt en er zijn nest mee bouwt. Als de meerkoet de eenzaamheid van de schipper opmerkt besluit hij hem te helpen.

 


 

“Aardig speelfilmdebuut” ★★★ VPRO Cinema

“Schetst het authentieke leven op het platteland” ★★★ InDeBioscoop

“Een onderhuidse spanning die soms subtiel, soms ronduit explosief tot uiting komt” – de Filmkrant

  • Still van de Spaanse film Suro

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.