Sur l’Adamant

Deze Gouden Beer winnaar is een onmiskenbaar warm en empathisch portret

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Het komt niet vaak voor dat juist een documentaire de Gouden Beer wint op het Filmfestival van Berlijn. Toch ging Sur l’Adamant er met de belangrijkste prijs vandoor. Het bijzonder empathische portret van Nicolas Philibert (Être et avoir) gaat over een boot in Parijs waar patiënten met psychiatrische problemen worden opgevangen.
 “Toont de schoonheid in de afwijking van het normale”

★★★★ de Volkskrant

 


 

De Adamant is een uniek verblijf. Dit drijvende gebouw aan de Seine in het hart van Parijs vangt volwassenen op die lijden aan een psychiatrische aandoening. Het behandelende team biedt zo goed mogelijk weerstand aan de achteruitgang en ontmenselijking van de psychiatrie. Regisseur Philibert neemt de kijker mee aan boord en laat deze kennismaken met de patiënten en verzorgers die elke keer opnieuw de strijd aangaan met hun dagelijkse realiteit. Een warm portret van zowel de vaste bezoekers van de boot als de medewerkers, die op de Adamant samen allerlei activiteiten ondernemen zoals koken, tekenen en praten over voetbal. Door Philiberts observerende stijl leert de kijker de patiënten én de toegewijde medewerkers steeds beter kennen. 

Sur l’Adamant won op het Internationale Filmfestival van Berlijn de Gouden Beer, de belangrijkste prijs. De regisseur liet tijdens de uitreiking weten diep geraakt te zijn door de beslissing van de jury: “Ik heb geprobeerd om het zo discriminerende beeld dat wij vaak hebben van gekke mensen om te draaien. Ook als we ons niet met hen kunnen identificeren, wil ik dat we in staat zijn om op zijn minst te erkennen wat ons verbindt.”
 


 

“Een zachtaardig portret” ★★★★ Trouw

“Poëtisch met geduldig oog en oor” ★★★★ VPRO Cinema

“Een ‘narrenschip’ midden in de stad” ★★★★ NRC

“Warme film die drijft op menselijkheid” ★★★★ De Morgen

“Als één documentaire de Gouden Beer verdiende was het deze wel” ★★★★ Cinemagazine

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

 • Europese films in de spotlight

  Met deze vijf uiteenlopende films zetten we de Europese film in het zonnetje

  Bekijk programma
 • Docu’s op Picl

  Ontdek hier de nieuwste, mooiste, en meest indrukwekkendste documentaires

  Bekijk programma
 • Franse films

  Hier vind je een overzicht van de Franse films die op Picl te zien zijn

  Bekijk programma