Son of Saul

Gedurfd Hongaars speelfilmdebuut over het Sonderkommando van Auschwitz

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Oktober 1944, Auschwitz-Birkenau. Saul Ausländer is een Joodse gevangene in het concentratiekamp. Hij maakt deel uit van het ‘Sonderkommando’, een groep joden die gedwongen worden om de nazi’s te helpen bij hun machinale uitroeiing.
 “Meesterlijk debuut”

★★★★★ NRC

 


 

Saul leeft met zijn groep gescheiden van de andere gevangenen. In het crematorium ziet hij vele overledenen, maar in het lijk van een jongetje denkt hij zijn zoon te herkennen. Terwijl de andere leden van het Sonderkommando een plan smeden om in opstand te komen, besluit Saul het onmogelijke te proberen: het lichaam van het jongetje te redden van de vlammen van het crematorium en een rabbi te vinden om hem een Joodse begrafenis te geven. Zo hoopt Saul hem een laatste eer te kunnen bewijzen.

Son of Saul is het speelfilmdebuut van de Hongaarse regisseur László Nemes die de kijker op een bijzondere cinematografische manier in het hart van kamp Auschwitz-Birkenau stort. De film won een Oscar voor Beste Buitenlandse Film in 2016 en ontving op het filmfestival van Cannes 2015 vier prijzen, waaronder de Grand Prix en de FIPRESCI award voor Beste Film volgens de internationale pers.
 


 

“Overrompelend debuut” ★★★★★ de Volkskrant

“Een meesterwerk” ★★★★★ Het Parool

“Een van de meest spraakmakende dramaproducties over de Holocaust” ★★★★★ AD

“Vernieuwende verbeelding van Auschwitz” ★★★★ Trouw

“Indrukwekkende debuutfilm” ★★★★ VPRO Cinema

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.