Son-Mother

Hartverscheurend tweeluik over een moeder en zoon die alles voor elkaar over hebben

Deze film is niet meer beschikbaar

Leila is weduwe. Samen met haar 12-jarige zoon Amir en 2-jarig dochtertje woont ze in een huurkamer. De fabriek waar ze werkt zit in moeilijkheden en ze vreest ontslagen te worden.
 “Aangrijpend speelfilmdebuut over isolement”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

Trouwen met de buschauffeur Kazem zou een oplossing voor haar financiële problemen kunnen zijn, maar Kazem heeft een dochter van dezelfde leeftijd als Amir en volgens een Iraanse religieuze traditie mag een jongen die geen bloedverwant is, niet met een meisje onder één dak samenwonen. Kazem stelt voor Amir ergens anders te laten wonen tot zijn dochter gehuwd is, maar Leila wil dat niet. Als plots het dochtertje van Leila erg ziek wordt en alleen Kazem geld heeft om de dure medicatie te betalen, staat Leila voor een hartverscheurende keuze.

De regisseur van de film, Mahnaz Mohammadi, werd in 2014 veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf om haar kritische documentaires wegens ‘het in gevaar brengen de nationale veiligheid’ en ‘propaganda tegen het regime’. Dat Mohammadi toch weer een film kon maken is te danken aan de verdeeldheid binnen het Iraanse regime. Ze wordt gesteund door een hervormingsgezinde fractie.
 


 

“De jonge Mahan Nasiri speelt meesterlijk, het type kind-acteur waaraan de ogen blijven kleven.” ★★★ de Volkskrant

“Met meedogenloze precisie toont Son-Mother een systeem van knellende normen en waarden.” – Het Parool

“Moedig speelfilmdebuut dat de ondergeschikte positie van vrouwen in het patriarchale Iran aanklaagt” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.