Rebellion

Fascinerend inkijkje in de beroemde klimaatactiegroep Extinction Rebellion

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Let op: deze film is Engels ondertiteld.

Ze zijn nu volop in het nieuws omdat ze zich vastlijmen aan beroemde kunstwerken: de beroemde klimaatactiegroep Extinction Rebellion. In dit kijkje achter de schermen zie je niet alleen hun uitbundige acties maar ook de interne spanningen. Terwijl de autoriteiten steeds agressiever optreden, bereiken de tegenstellingen binnen de groep een kookpunt.

“Ontregelen, dat is de sleutel,” zegt Roger Hallam, de charismatische medeoprichter van Extinction Rebellion. Als biologische boer ondervond Hallam de gevolgen van klimaatverandering, met misoogsten en ontslagen door het steeds onvoorspelbaardere weer. Binnen een jaar na haar oprichting in 2018, kreeg Extinction Rebellion het idee van een ‘klimaatnoodtoestand’ boven aan de wereldwijde politieke agenda.

Rebellion volgt de groep vanaf haar ontstaan, naar de euforische doorbraakactie ‘April Rebellion’ van 2019, en verder. We zien de activisten strategische verkeerspunten blokkeren en zichzelf vastlijmen aan het Shell-kantoor. Allemaal volgens Hallams adagium: “Wie niet in de gevangenis zit, zit niet in het verzet.” Tegelijk groeien de interne spanningen als strategieën, stijlen en persoonlijkheden botsen. Uiteindelijk wordt Hallam zelf een bron van onvrede – niet in de laatste plaats voor zijn dochter Savannah.

Deze film is onderdeel van Movies that Matter On Tour.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.