R.M.N.

Broeierig, hard maar ijzersterk profiel van een Roemeens dorp dat worstelt met (im)migratie

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Diep in de Roemeense bergen, waar de mannen massaal naar het westen trekken om de kost te verdienen, blijven alleen tradities en beren over. Wanneer één van die mannen terugkeert ziet hij tot zijn schrik dat het werk is ingevuld door arbeidsmigranten uit Sri Lanka. Een ijzersterk portret van xenofobie en racisme in het polariserende Europa.
 “Superieur geregisseerd door Cristian Mungiu”

★★★★★ VPRO Gids

 


 

Vlak voor Kerstmis zegt Matthias zijn baan in Duitsland op om terug te keren naar zijn ouderlijke dorp in Transsylvanië in Roemenië. Hij wil zich meer bezighouden met de opvoeding van zijn zoon Rudi en verlangt er naar om zijn ex-geliefde Csilla weer te zien. Eenmaal thuis aangekomen blijkt de rust in de gemeenschap hevig te zijn verstoord door de komst van buitenlandse arbeiders. Onderliggende angsten, frustraties en conflicten weten al snel door het dunne vernislaagje van ogenschijnlijke kalmte in het dorp heen te barsten.

Gouden Palmwinaar Chritstian Mungiu (4 maanden, 3 weken en 2 dagen) schetst met R.M.N. een treffend en gelaagd portret van een verscheurd Europa dat steeds populistischer wordt.
 


 

“Het broeit en borrelt onder het oppervlak van R.M.N.” ★★★★ de Volkskrant

“Een sterke, zij het niet de sterkste film van Cristian Mungiu” ★★★★ NRC

“Met R.M.N. verkent regisseur Mungiu wederom nieuw territorium op zowel artistiek als maatschappelijk vlak” ★★★★½ Cinemagazine

“Cristian Mungiu graaft diep onder het oppervlak van een Roemeense gemeenschap” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.