Plan 75

Flinke ethische dilemma's in een aandoenlijk en licht dystopisch Japans drama

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

De vergrijzing eist haar tol in Japan. Er zijn niet genoeg werkenden om voor alle ouderen te zorgen, dus leggen ze de keuze bij iedereen boven de 75 jaar: Stap je vrijwillig uit het leven om het leven voor andere Japanners makkelijker te maken?
 “IJzersterk, tot nadenken stemmend”

★★★★ NRC

 


 

Japan, zeer nabije toekomst. Vanwege de extreme vergrijzing in het land moedigt de overheid met het programma ‘Plan 75’ senioren aan om euthanasie te laten plegen. De overheid biedt met het plan een comfortabel laatste hoofdstuk van het leven aan met persoonlijke begeleiding richting het eindpunt. De bejaarde Michi overweegt om vredig uit het leven te stappen en wordt geholpen door Plan 75 verkoper Hiromu en hulpverlener Maria. Alle drie worden ze op een andere manier geconfronteerd met het plan en leren ze al dan niet om te gaan met een bewust einde aan het leven.

In dit ethische dilemma dat flink aan het denken zet en akelig nabij lijkt – nu al is 30% van de bevolking boven 65 – staat de waarde van een leven centraal. Plan 75 ging in première tijdens het Filmfestival van Cannes en was de Japanse Oscarinzending.
 


 

“Eigenzinnig en passend oncomfortabel” ★★★★ de Volkskrant

“Mooi verstild en bij tijden erg aangrijpend drama” ★★★★ VPRO Cinema

“Prikkelend, kalm” ★★★★ Trouw

“De kracht van de film schuilt vooral in herkenbaarheid en realisme. […] Juist die aanpak maakt de film zo indringend.” – de Filmkrant

  • Still van de film Plan 75

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.