Photophobia

Openingsfilm Movies that Matter. Een blik op de oorlog in Oekraïne vanuit de metrotunnels

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Let op: deze film is Engels ondertiteld.

Al meer dan twee maanden wonen Niki en zijn familie in de ondergrondse metrotunnels van Kharkiv, na Kiev de grootste stad van Oekraïne. Ze schuilen er voor de oorlog bovengronds, terwijl het ‘echte’ leven ook gewoon doorgaat: er wordt gelachen, muziek gemaakt en geflirt. Photophobia verkiest hoop boven wanhoop en toont dat ondanks alle gruwelijkheden er ruimte blijft voor liefde en geluk. Openingsfilm van het Movies that Matter festival.

Op een koude ochtend in februari arriveren de 12-jarige Niki en zijn familie bij het Kharkiv metrostation. Dit wordt hun schuilplaats voor de oorlog die buiten woedt. Voor Niki’s familie is daglicht synoniem aan gevaar, en de jongen leeft in het neonlicht van het metrostation, niet in staat om de schuilplaats te verlaten. Oneindig dwalend langs de legen metro’s en volle perrons, ontmoet hij Vika (11) en een nieuwe wereld gaat voor hem open. Terwijl ze steeds hechter worden, vinden de kinderen de moed om de zon op te zoeken.

Photophobia is bekroond op het filmfestival van Venetië en opende op 22 maart het jaarlijkse Movies that Matter festival in Den Haag. Hier won de film de Students’ Choice Award.

  • Still van de documentaire Photophobia, onderdeel van Movies that Matter On Tour

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.