Paved Paradise

Creatieve, humoristische zoektocht naar hoe duurzame voedselproductie er echt uitziet

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

We kopen met z’n allen biologische producten, want die zijn toch beter voor de planeet? Wetenschapsjournalist Hidde Boersma en zijn beste vriend en filmmaker Karsten de Vreugd bewijzen dat die theorie niet helemaal klopt: biologische landbouw is juist slecht voor de biodiversiteit. Ze gaan samen op een wereldwijde zoektocht naar hoe de meest duurzame voedselproductie er echt uitziet.
 “Speels en ironisch”

★★★ NRC

 


 

Een haas sprint zigzaggend door een grasveld vol klaprozen en kamille. Grutto’s en veldleeuweriken vliegen boven de gewassen. Dit is natuurinclusieve landbouw, dé toekomst van de landbouw. Of toch niet? Omdat biologische landbouw veel meer grond nodig heeft voor dezelfde opbrengst, blijft er minder land over voor de natuur en haar flora en fauna. Toch ondersteunt de Europese Unie actief het biologisch boeren. Hierdoor neemt de hoeveelheid landbouwgrond toe, die nu al maar liefst 40 procent van het aardoppervlak beslaat.

Hidde en Karsten onderzoeken een alternatieve strategie: met een zogenaamde landsparing aanpak wordt de voedselproductie geconcentreerd op de meest vruchtbare grond, waardoor minder land voor landbouw wordt gebruikt. Op hun zoektocht naar de meest duurzame voedselproductie spreken ze wetenschappers, boeren, politici en activisten uit de hele wereld. En in het prachtig gefilmde Portugal en Costa Rica zijn ze getuige van nieuwe manieren om na te denken over de natuur. Maar terwijl wetenschappers langzaam een consensus bereiken, beweegt de wereld zich precies de andere kant op. Hoe kan dat?
 


 

“Filmmakers brengen hun boodschap op een verhelderende en amusante manier” ★★★★ InDeBioscoop

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.