Paul Blanca, Deze film redt je leven

Ramón Gieling brengt een eerbetoon aan de bewust vergeten Nederlandse kunstenaar

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Het is niet erg als je nog nooit van Paul Blanca gehoord hebt: de getalenteerde Nederlandse kunstfotograaf verdween volledig uit beeld na een valse beschuldiging. Maar zijn foto’s en impact op de mensen om hem heen zijn gebleven en worden nu door regisseur Ramón Gieling (Sisyphus at Work, L’Amour La Mort) in ere hersteld.
 “Intrigerend en inventief”

★★★★ Trouw

 


 

De Nederlandse Paul Blanca wordt internationaal weer gevierd na lang van het kunstenaarspodium verdwenen te zijn. In zijn hoogtijdagen was hij deel van de New Yorkse kunstscene en was hij bevriend met Robert Mapplethorpe, Keith Haring en Richard Gere. Toen schilder Rob Scholte de schuld bij Blanca legde van een bomaanval waarbij de schilder beide benen verloor, werd Blanca verstoten door de Nederlandse kunstwereld. Deze aanklacht bleek echter fout, maar het kwaad was al geschied. Musea, galerieën en verzamelaars hadden alle contacten verbroken en zijn kunstenaarschap was ondermijnd.

Blanca greep naar drugs en alcohol en overleed op 62-jarige leeftijd. Zijn laatste maanden bracht hij ook door met regisseur Ramón Gieling, die een poging waagt om Blanca’s eer als invloedrijke kunstenaar te herstellen. Deze beelden van de strijd tegen lichamelijke aftakeling worden afgewisseld met getuigenissen van de mensen om hem heen, van Erwin Olaf tot Hans van Manen en Henk Schiffmacher.
 


 

“Geeft een inkijkje in de Amsterdamse kunstscene van de jaren tachtig” ★★★ FilmTotaal

“Slimme zet van Gieling dat hij ze niet één voor één heeft gefilmd, maar telkens in duo’s” – Het Parool

“Gieling brengt de eigenzinnige kunstenaar passend onder de aandacht” – de Filmkrant

  • Still van de documentaire Paul Blanca, deze film redt je leven

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.