Paterson

Nooit eerder liet een film zo goed zien dat geluk in de kleinste dingen zit

Deze film is niet meer beschikbaar

Paterson is buschauffeur in Paterson, New Jersey. Hij woont samen met zijn grote liefde Laura en leeft volgens een vaste routine; eigenlijk is elke dag hetzelfde. Saai? Paterson vindt het allesbehalve dat.“Jarmusch toont hoe komisch, weemoedig en wonderlijk het alledaagse leven kan zijn”

★★★★★ VPRO Cinema

 


 

Jim Jarmusch zei ooit: “Het leven heeft geen plot, dus waarom een film wel?” De regisseur – bekend van indieklassiekers als Mystery Train en Broken Flowers – heeft daarom een film gemaakt die dat mantra perfect lijkt door te voeren. Een ogenschijnlijk plotloos verhaal rond een buschauffeur in een Amerikaans voorstadje, die in een week tijd zo goed als niets beleeft. Deze Paterson schrijft in zijn pauzes gedichten, geniet van de kookkunsten van zijn vrouw en drinkt elke avond een biertje in de buurtkroeg. Voor de poëtisch ingestelde kijkers een magnifieke les dat geluk in de kleinste dingen zit.

Speciaal voor zijn rol als Paterson volgde Adam Driver een opleiding tot buschauffeur. En dat wierp zijn vruchten af: de film ontving internationaal veel lof. Paterson werd onder andere genomineerd voor een Gouden Palm op het Filmfestival van Cannes.


 

“Een lelijke, afgebladderde stad verandert in een plek waar de poëzie, aangelengd met wat karakteristieke droge Jarmusch-humor, op straat ligt.” ★★★★ NRC

“Een ode aan een levensstijl die gaat om wat werkelijk van waarde is in een leven.” – Het Parool

“Wie gelukkig wil zijn moet de wereld bekijken met een liefdevolle blik. Een film die dat voor elkaar krijgt is er om te koesteren.” – de Volkskrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.