Origin
Het verbluffende verhaal achter bestseller 'Caste: The Origins of Our Discontents'
Bekijk de film voor €4,99 Bekijk laterNet uit het filmtheater.
Het grensverleggende boek ‘Caste: The Origins of Our Discontents’ (2020) door Pulitzer-winnaar Isabel Wilkerson, stormde de New York Times bestsellerlijst binnen en kreeg veel lof van Oprah Winfrey, die het bestempelde als “het belangrijkste boek ooit” voor haar Book Club. Met meer dan 1,5 miljoen verkochte exemplaren was het een ware sensatie. En nu wordt in de film Origin niet het boek zelf, maar het schrijfproces van Wilkerson tot leven gebracht.
“Weet zowel hoofd als hart te beroeren”★★★★ VPRO Cinema
Wanneer Pulitzer-winnaar Isabel Wilkerson gevraagd wordt een nieuw boek te schrijven, twijfelt ze. Haar uitgever wil dat ze in de zaak van Trayvon Martin duikt. Martin was een jongen die nietsvermoedend wandelend werd omgebracht, omdat hij als zwarte man in een witte wijk geacht werd daar niet te zijn. Isabel raakt na het luisteren van de politietapes gefascineerd: hoe kan het dat latino mannen in een witte wijk een zwarte jongen aanvallen? Is racisme wel zo zwart-wit als mensen denken? Het is het startpunt van de literaire reis die Wilkerson maakt voor het boek dat bij publicatie meteen als klassieker werd bestempeld: Caste: The Origins of Our Discontents, een boek dat o.a. pijnlijke verbanden legt tussen de slavernij en het nazisme.
Met Origin zet Ava DuVernay complexe thema’s om in toegankelijke cinema. Dit deed ze eerder al met de miniserie When They See Us (2019) en de speelfilm Selma (2014). Nu bundelt ze opnieuw haar krachten met getalenteerde acteurs zoals Aunjanue Ellis-Taylor (King Richard, The Color Purple) en Jon Bernthal (The Wolf of Wall Street, The Bear).
“Verbreed de blik op een slepend probleem van ons als mensheid” ★★★★ Cinemagazine
“Krachtig, emotioneel en tegelijkertijd confronterend” ★★★★ de Protagonisten
“Ellis-Taylor is als Isabel een magnetische aanwezigheid op het grote doek.” ★★★1/2 FilmTotaal
“Een film van belang” – de Filmkrant
“A heartfelt look at a journalist challenging the concept of race” ★★★ The Guardian
Film zien?
De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.