Only the River Flows

Stijlvol geschoten Chinese neo-noir, gesitueerd in het China van de jaren 90

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

In het binnenland van China wordt het lichaam van een vrouw gevonden. Hoofdinspecteur Ma Zhe wordt op de zaak gezet, die complexer blijkt dan aanvankelijk gedacht. Ondanks het bevel van zijn meerderen om de zaak te laten rusten, bijt hij zich vast en raakt hij steeds dieper verstrengeld in iets wat zijn realiteitsgevoel uitdaagt. Only the River Flows was een groot succes in China en markeert de derde film van Shujun Wei, een veelbelovende jonge stem in de Chinese cinema.

In de buurt van de plaats delict is een verstandelijk beperkte man gesignaleerd. Voor de media en voor Ma Zhe’s chef is het duidelijk: dit moet de dader zijn. Maar Ma Zhe is niet overtuigd en zet zijn onderzoek onverminderd (en een tikkeltje obsessief) voort. Terwijl zijn onderzoek vordert, worden onbedoeld de diepgewortelde geheimen en duistere kanten van de gemeenschap onthuld. De identiteit van de dader verdwijnt steeds meer naar de achtergrond – veel belangrijker is de indringende wijze waarop Shujun inzicht biedt in de donkere krochten van de menselijke ziel.

Only the River Flows was een enorme hit in China. In minder dan een maand behoorde de film al tot een van de best bezochte arthousefilms ooit. Met de duistere thematiek, korrelige 16mm-beelden en nevelige setting levert Shujun een indrukwekkende bijdrage aan het neo-noir genre. De film is gebaseerd op de roman ‘Mistakes by the River’ van de gerenommeerde schrijver Yu Hua.

  • Still van de film Only the River Flows

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.