One Man and His Shoes

Hoe de iconische Air Jordan sneakers uitgroeiden tot een cultureel fenomeen

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Let op: deze film is Engels gesproken en niet ondertiteld.

Verboden door de NBA, gedragen door supersterren, verkocht voor duizenden en miljoenen beïnvloedend. Jordan is van een paar schoenen uitgegroeid tot een cultureel fenomeen. Sinds de oorspronkelijke release van de Nike Air Jordan 1 is het merk onlosmakelijk verbonden met hiphop en heeft het een ongekende culturele verschuiving teweeggebracht. Niet alleen in sport, maar ook in mode, muziek en de maatschappij.

One Man and His Shoes brengt al deze elementen samen. Regisseur Yemi Bamiro maakte een verhelderende en boeiende documentaire over de impact die Jordan’s schoenen hebben gehad, met niet alleen aandacht voor de effecten op de sport, de cultuur, de mode, maar ook de donkere kanten van het merk Jordan en Nike. Van het aanvankelijke verbod op de schoenen door de NBA tot de iconische Spike Lee commercials, de film gaat door de geschiedenis van het merk met een aantal bekende gezichten en invloedrijke getuigen. Het laat zien hoe een schoen succesvol kon worden, maar ook hoe het kon leiden tot geweld en zelfs moord. De film legt verbindingen en kijkt terug op bijna drie decennia Jordan als merk.

Met een soundtrack om bij te watertanden, brengt One Man and His Shoes je terug naar de hiphopscene van de gouden jaren 80 en 90. De film bevat bijdragen van betrokkenen en vrienden zoals David Falk (Jordan’s vroegere manager), David Stern (NBA commissaris 1984-2014), Sonny Vaccaro (scout), zijn biograaf Roland Lazenby, NBA legende Hakeem Olajuwon en meer.

One Man and His Shoes is geselecteerd door Black Soil Film Festival, hét hiphop filmfestival van Nederland waar een breed en gevarieerd filmprogramma van korte en lange films, documentaires en fictiefilms diepgeworteld in hiphopcultuur van 8 tot en met 17 december vertoond is.


 

“The heartbreaking rise and fall of Air Jordans” ★★★ The Guardian

“Het venijn zit hem in de staart.” ★★★ FilmTotaal

“Bamiro stelt hier de juiste vragen en combineert de antwoorden met treffend archiefbeeld van nieuwsitems en sportwedstrijden.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.