Öndög

Een verhaal over liefde, oude tradities en het moderne leven in Mongolië

Deze film is niet meer beschikbaar

Een verhaal over liefde, oude tradities en het moderne leven, waarbij een hoofdrol is weggelegd voor het majestueuze en weidse Mongoolse landschap. Genomineerd voor de Gouden Beer bij de afgelopen Berlinale.

Het begint als een politiefilm: terwijl de zon ondergaat, rijdt een politiewagen over de Mongoolse steppen. Dan zien de politiemannen in het licht van hun koplampen iets vreselijks: het ontklede lijk van een vrouw. Meer agenten komen om de plaats delict te onderzoeken. Een 18-jarig groentje blijft achter om het lijk te bewaken. Hij wordt bijgestaan door een herderin, die heel vaardig is met het geweer en dat is, gezien de vele hongerige wolven in de buurt, geen overbodige luxe.

Terwijl de koude nacht valt, rookt ze een sigaretje en deelt haar lamssoep met hem. Uiteindelijk belanden de twee, beneveld door drank, in elkaars armen. En dan?

“Wat een overdonderende, spectaculaire shots maakt de Chinese regisseur Wang Quan’an (Tuya’s Marriage) van de Mongoolse steppe, de fabuleus gekleurde luchten en de jagende wolken daarboven.” ★★★★ de Volkskrant

“Eigengereide herderin laat het op de steppe knetteren.”
– Het Parool

“De rijkdom van Öndög zit ’m in de minimalistische vertelling.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.