Nudo mixteco

Indrukwekkend debuut over drie Mixteekse vrouwen die hun verleden confronteren

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

In de hooglanden van de Mexicaanse staat Oaxaca kruisen drie levens elkaar. Tijdens het feest van San Mateo keren María, Esteban en Toña vanuit verschillende richtingen terug naar hun geboorteplaats, met ieder hun eigen verhaal.
 “Knap speelfilmdebuut”

★★★★ NRC

 


 

Maria komt terug om haar moeder te begraven, terwijl haar vader haar afwijst vanwege haar lesbische relatie. Esteban keert na vijf jaar werken in de VS onverwachts terug en denkt dat hij zomaar bij zijn vrouw Chabela terug kan komen. En Toña vluchtte naar de hoofdstad, weg van haar oom die haar als kind misbruikte, om er daarna achter te komen dat haar achtergebleven dochtertje hetzelfde lot onderging.

Festiviteiten, rituelen en een dorpsvergadering vormen samen het weefsel van een gemeenschap die bescherming en geborgenheid te bieden heeft, maar waarvan al snel de beperkingen en gevaren aan het licht komen.

Met dit indrukwekkende speelfilmdebuut onderzoekt regisseur Ángeles Cruz de impact van migratie en de moeilijkheden waarmee vrouwen worden geconfronteerd in een traditionele leefgemeenschap. Cruz schept daarmee een bijzonder beeld van de lokale cultuur waarin ze zelf opgroeide. Nudo mixteco beleefde zijn Nederlandse première op IFFR 2021.
 


 

“Knappe mozaïek” ★★★★ Trouw

“Sterk geacteerd, scherp geobserveerd” ★★★★ de Volkskrant

“Sfeervolle vertelling met weinig woorden” ★★★ VPRO Cinema

“Een ingetogen film die onderhuids schreeuwt van woede” – Het Parool

“Door de onnadrukkelijke manier waarop de verhalen zich ontwikkelen in combinatie met fantastisch naturel acteren, voelt de film bijna documentair aan en kruipen de emoties onder je huid.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.