Moving

Fijnzinnige en invloedrijke Japanse coming-of-age klassieker, nu gerestaureerd

Bekijk de film voor €8,99 Bekijk later

Nu ook te zien in het filmtheater.

Het werk van de Japanse regisseur Shinji Sômai is relatief onbekend in het Westen, ondanks zijn invloed op hedendaagse Japanse regisseurs die internationaal wél doorbraken, zoals Hirokazu Kore-eda (Monster) en Ryusuke Hamaguchi (Drive my Car, Evil Does Not Exist). Hoog tijd om kennis te maken met Sômai. Zijn veelgeprezen drama Moving krijgt na ruim dertig jaar alsnog een release in Nederland, in een gerestaureerde versie.
 “Ontdekking waar het cinefiele hart sneller van gaat kloppen”

★★★★★ NRC

 


 

Wanneer haar ouders uit elkaar gaan en haar vader het ouderlijk huis verlaat, blijft de twaalfjarige Renko alleen achter met haar moeder Nazuna in Kyoto. Volgens Nazuna vraagt deze nieuwe gezinssituatie om herziene regels, maar Renko moet daar maar weinig van weten. Eigenzinnig als ze is neemt ze het heft in eigen handen en kiest ze onverstoorbaar voor haar eigen pad.

Shinji Sômai (1948-2001) weeft moeiteloos een aangrijpend familiedrama samen met een onconventionele coming-of-age-vertelling, en topt dit af met een fijn vleugje Japans magisch-realisme. De film werd in 1993 geselecteerd voor Un Certain Regard op het Filmfestival van Cannes en wordt sindsdien door liefhebbers beschouwd als een van Sômai’s meesterwerken. Afgelopen jaar, ruim dertig jaar later, wist de film opnieuw te imponeren: op het filmfestival van Venetië werd de 4K-restauratie bekroond met de prijs voor Beste Restauratie.
 


 

“Subliem portret van de meester van de Japanse coming-of-agefilm” ★★★★★ Trouw

“Fraai scheidingsdrama” ★★★★ de Volkskrant

“Een technisch hoogstandje vol kleine wijsheden.” ★★★★ VPRO Cinema

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.