Moeder Suriname

Ode aan de Surinaamse vrouw in een veelzijdige en inventieve documentaire

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

Voorafgaand aan deze film bekijk je de korte animatiefilm Crumble, aangeboden door Ultrakort.

Met ingekleurde, nooit eerder vertoonde archiefbeelden vertelt auteur en filmmaker Tessa Leeuwse het persoonlijke verhaal van een Surinaamse wasvrouw, geïnspireerd door haar grootmoeder. Daarmee schept ze een meeslepende ode aan alle Surinaamse vrouwen door de eeuwen heen.
 “Een fantastische, levende geschiedenis van Suriname”

★★★★ Trouw

 


 

Het verhaal van Fansi begint in een verlaten dorp waar ze als huisslaafje opgroeide, nadat zij is afgestaan door haar witte moeder en zwarte vader – een groot taboe destijds. Wanneer Fansi zelf op jonge leeftijd moeder wordt en wordt verlaten door haar man, verhuist ze naar Paramaribo om haar kinderen een betere toekomst te bieden. Als alleenstaande moeder vecht zij er hard voor om haar kinderen betere kansen te bieden. Wanneer haar kinderen naar Nederland vertrekken blijft ze alleen achter, niet klaar om Suriname te verlaten. Pas in haar laatste levensjaren maakt ze zelf de oversteek naar Nederland en ervaart ze de ontworteling van haar moederland.

Moeder Suriname is een persoonlijk verhaal maar schetst ook een breder beeld van het leven van alle Surinaamse vrouwen, vanaf de afschaffing van de slavernij 1863 tot aan de onafhankelijkheid in 1975. Net als in haar boeken weet Leeuwse de ziel van Suriname perfect te vatten en laat ze je kennismaken met een onverbloemd, maar ook een verrassend Suriname.

Over Crumble
In een stervende wereld houdt een angstige steen zich krampachtig vast aan de plek die hij kent. Totdat de grond onder hem begint af te brokkelen…

 


 

“Bijzonder de moeite waard” ★★★★ de Volkskrant

“Een adembenemende reis door de geschiedenis van Suriname” – de Filmkrant

“Een belangrijk verhaal” ★★★★1/2 Cinemagazine

“Ontroerende, imponerende en tegelijkertijd prachtige documentaire” ★★★★ de Protagonisten

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.