Mijn vader is een vliegtuig

Eva ontdekt vlak na haar veertigste verjaardag dat haar jeugd uit leugens bestaat

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Eva lijkt alles te hebben: een gezin, een succesvol bedrijf en het huis van haar dromen. Als haar moeder plotseling overlijdt, ontdekt ze dat haar leven bestaat uit leugens en geheimen.
 “Elise Schaap is subliem”

★★★★ AD

 


 

Eva wordt steeds angstiger en begint de grip op de werkelijkheid te verliezen. Als ze besluit contact op te nemen met haar vader die al meer dan dertig jaar in een psychiatrische inrichting verblijft, blijkt dat het begin van een onthutsende ontdekkingstocht naar het verleden.

Regisseur Antoinette Beumer verfilmde haar eigen gelijknamige en semi-autobiografische roman uit 2017. Eerder maakte zijn o.a. De gelukkige huisvrouw (2010) en Jackie (2012). De hoofdrol wordt gespeeld door Elise Schaap (bekend uit komedies als Wat is dan liefde en de Netflix-serie Undercover), naast onder meer Pierre Bokma (Tonio) en Maarten Heijmans (Ramses).

Mijn vader is een vliegtuig was de openingsfilm van het Nederlands Film Festival van 2021. De film werd genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorieën Beste Film, Beste Hoofdrol en Beste Muziek.
 


 

“Antoinette Beumer pakt filmisch soms verrassend uit” ★★★ de Volkskrant

“Op toegankelijke wijze wordt het ingrijpende effect duidelijk dat een geliefde met psychische problemen op naasten kan hebben” ★★★ NRC

“Zo’n rol als deze zou actrice Elise Schaap vaker moeten krijgen” ★★★ Trouw

“Sterk spel van Schaap als Eva en Bokma” ★★★ VPRO Cinema

“Een bij vlagen ijzingwekkende film” – Het Parool

“Beumer roept vooral Eva’s verwarrende ervaringen op en slaagt daar uitstekend in.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.