Martin Luther King vs. the FBI

Verbijsterend verslag van hoe de FBI een heksenjacht opende op Martin Luther King

Deze film is niet meer beschikbaar

Exclusieve online voorpremière op Pepr, in samenwerking met The Black Archives. Alleen te zien op zaterdag 2 oktober.

De film wordt geïntroduceerd door Mitchell Esajas, activist en medeoprichter van The Black Archives.

Kort na zijn beroemde ‘I have a dream’ speech werd Martin Luther King door de FBI aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Met archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici en betrokkenen wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden.

Onder leiding van J. Edgar Hoover opende de FBI eind jaren 50 een heksenjacht op Martin Luther King, de vredelievende voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Geïnspireerd op het werk van Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow en met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten laat de documentaire zien hoe King tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968 constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering.

Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren 50 en 60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een anonieme brief onder druk: “Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is.”

Martin Luther King vs. The FBI, van de Oscargenomineerde regisseur Sam Pollard, was vorig jaar te zien op IDFA in de Competition voor Creative Use of Archive.

Over The Black Archives
The Black Archives is een historisch archief en cultureel centrum waar mensen terecht kunnen voor inspirerende gesprekken, inhoudelijke activiteiten en boeken vanuit zwarte en andere perspectieven die elders vaak onderbelicht blijven.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Pepr

    Het nieuwe podium voor films van Zwarte makers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora

    Bekijk programma