Martin Luther King vs. the FBI

Verbijsterend verslag van hoe de FBI een heksenjacht opende op Martin Luther King

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Kort na zijn beroemde ‘I have a dream’ speech werd Martin Luther King door de FBI aangemerkt als gevaar voor de toekomst van Amerika. Met archiefbeelden, scènes uit Hollywoodfilms en het commentaar van historici en betrokkenen wordt onthuld hoe de FBI het imago van King publiekelijk probeerde te schaden.
 “Sterke documentaire”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

Onder leiding van J. Edgar Hoover opende de FBI eind jaren 50 een heksenjacht op Martin Luther King, de vredelievende voorvechter van de Afro-Amerikaanse burgerrechtenbeweging. Hoover zag in de massale beweging tegen rassendiscriminatie in jaren 50 en 60 een communistisch complot en gaf opdracht King af te luisteren. FBI-rechercheurs ontdekten dat de geliefde en charismatische dominee er buitenechtelijke relaties op na hield en zetten hem met een anonieme brief onder druk: “Er is maar één ding dat u nog kunt doen. U weet wat het is.”

Geïnspireerd op het werk van Pulitzerprijs winnaar David J. Garrow en met behulp van vrijgegeven geheime staatsdocumenten laat de documentaire zien hoe King tot aan het moment dat hij werd vermoord in 1968 constant in de gaten werd gehouden en lastiggevallen door de Amerikaanse regering.

Martin Luther King vs. The FBI, van de Oscargenomineerde regisseur Sam Pollard, was in 2020 te zien op IDFA in de Competition voor Creative Use of Archive.
 


 

“Toont een schandalige heksenjacht” ★★★★ de Volkskrant

“Pollards film gaat in de kern over racisme” ★★★★ NRC

“Boeiende archiefbeelden” ★★★ Trouw

“Boosmakend” – Het Parool

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.