Mal Viver

In een Portugees hotel halen vijf vrouwen het bloed onder elkaars nagels vandaan

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

Drie generaties moeders en dochters runnen samen een hotel aan de Portugese kust. Terwijl ze het hoofd boven water proberen te houden, staan de onderlinge verhoudingen op scherp door oud zeer en onuitgesproken conflicten. Mal Viver is het eerste deel van een beklemmend tweeluik, dat zich steeds in hetzelfde hotel afspeelt. In deel twee, Viver Mal, maken we kennis met de klandizie van het hotel.

In dit eerste deel ontmoeten we eigenares Sara, haar dochter Piedade en kleindochter Salomé, aangevuld met Piedades zus Raquel en manusje van alles Angela. Centraal staat een ernstig verstoorde moeder-dochterverhouding die als een virus van generatie op generatie lijkt overgesprongen. Regisseur Canijo giet zijn intense psychologische drama in een gestileerde vorm, waarin lange takes en spiegelende ruiten de suggestie versterken dat de personages zichzelf in een glazen kooi hebben opgesloten, waar oud zeer de giftige atmosfeer bepaalt.

Als kind kwam hij er met zijn ouders, als volwassene keerde regisseur João Canijo er terug: een hotel nabij het Portugese Oporto waar hij dit benauwende verhaal situeerde. Wie dacht dat het Overlook Hotel uit The Shining het summum van boosaardigheid vertegenwoordigde, heeft nog niet ingecheckt in het Portugese hotel uit Mal Viver. De film won een Zilveren Beer in Berlijn en wordt deze zomer door Eye Filmmuseum naar Nederland gehaald als onderdeel van Previously Unreleased.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Previously Unreleased

    Internationaal bejubelde films verzameld door Eye Filmmuseum

    Bekijk programma