Love It Was Not

Het onwaarschijnlijke liefdesverhaal over een Joodse gevangene en een SS-officier

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

De Joodse Helena Citron behoorde in 1942 tot de eerste groep van duizend vrouwen die in concentratiekamp Auschwitz belandde. Daar kwam de jonge vrouw al snel in het vizier van de Oostenrijkse SS-officier Franz Wunsch, die smoorverliefd op haar werd.
 “Intrigerend en aangrijpend”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

Hij beschermde haar en later ook haar zus Roza waar mogelijk, maar hij had als SS-er ook een andere kant. In 1972, dertig jaar na de oorlog, wordt Helena Citron – inmiddels woonachtig in Israel – opgeroepen om samen met andere overlevenden te getuigen bij het proces tegen Wunsch in Oostenrijk. Een bijna onmogelijke opgave. Aan de hand van gesprekken met inmiddels hoogbejaarde Auschwitz-overlevenden, eerder opgenomen interviews met Helena Citron, haar zus Roza en ook met Wunsch, wordt het verbijsterende verhaal verteld.

De Israelische filmmaakster Maya Sarfaty won de Student Academy Award voor Best Foreign Documentary met The Most Beautiful Woman in 2016. De korte film over de liefdesgeschiedenis tussen Helena Citron en Franz Wunsch diende als basis voor Love It Was Not.
 


 

“Maakt duidelijk dat er niet zoiets bestaat als liefde in de hel” ★★★★ de Volkskrant

“Toont eens te meer de onmogelijkheid om de Holocaust moreel onbevlekt te overleven” ★★★ NRC

“Een oorspronkelijke, scherpe documentaire” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.