Les Pires

Ontroerend debuut en film-in-een-film over kinderen uit een achterstandswijk

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

In deze Franse debuutfilm volgen we een regisseur tijdens het maken van een drama over probleemkinderen. Hiervoor laat hij kinderen uit een achterstandsbuurt een versie van zichzelf spelen en al snel vervaagt de grens tussen feit en fictie compleet. Les pires weet zo niet alleen de belevingswereld van de kinderen prachtig in beeld te brengen, maar ook de ethiek van het filmmaken in twijfel te trekken.
 “Een raak, urgent en uitstekend geregisseerd debuut”

★★★★ Trouw

 


 

De Vlaamse regisseur Gabriel (Johan Heldenbergh) is 54 en maakt zijn eerste film, een rauw portret van getroebleerde kinderen, met de veelzeggende titel ‘Pissing in the North Wind’. Hij doet een casting in Cité Pablo Picasso, een woonproject in de buitenwijken van het Franse Boulogne-Sur-Mer. In een veelzeggende scène legt Gabriel aan een toekomstige jonge acteur uit dat hij op zoek is naar kinderen die geen gemakkelijk leven hebben gehad. Die antwoordt: “Het lijkt alsof je gewoon op zoek bent naar de ergste.”

Les pires (The Worst Ones) volgt Gabriel en zijn crew tijdens de pre-productie en filmopnames. Ze confronteren ons met de vragen van elke filmmaker die met niet-professionals in een precaire omgeving werkt. Is het respectvol, therapeutisch of juist uitbuiting om gebruik te maken van de persoonlijke ellende van je acteurs? Les pires is buitengewoon open over de valkuilen rond het casten van mensen die een versie van zichzelf spelen. Regisseurs Lise Akoka en Romane Gueret hebben daarbij iets echts én magisch neergezet. Winnaar van de Un Certain Regard-prijs in Cannes.
 


 

“Onberoerd zal deze levendige film niemand laten” ★★★★ VPRO Cinema

“IJzersterke scènes tegenover van de jonge cast” ★★★ de Volkskrant

“Uitzonderlijk goed geacteerd” ★★★ NRC

“Drijft de spot met sociaal-realistisch drama” – Het Parool

“Een warme en onderhoudende film die tussen de regels door toch stekelige vragen stelt” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Previously Unreleased

    Internationaal bejubelde films verzameld door Eye Filmmuseum

    Bekijk programma