Le gang des Bois du Temple

Originele, sociaal-realistische heistfilm gesitueerd in de grauwe banlieue van Parijs

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

Drie mannen uit de achterbuurten van Parijs willen in één klap rijk worden en plegen een gewaagde overval op een auto die een fortuin vervoert. Wat zij nog niet weten, is dat de eigenaar van de buit zint op wraak. In deze originele heistfilm ligt de focus op sociaal-realistische thema’s, waarbij de genadeloze macht van het kapitaal de ware schurk is.

Dit verhaal draait niet om doorgewinterde criminelen, maar om jongens die hun streken nog niet zijn verleerd. De één heeft een gezin, de ander droomt van trouwen; hun ambities zijn menselijk, maar financieel totaal onbereikbaar. Het gestolen geld lijkt hun langgekoesterde dromen te kunnen verwezenlijken en ze fantaseren opgewonden over de toekomst. Maar hun zorgeloosheid wordt bruut verstoord wanneer de eigenaar van de buit, een Arabische prins, zijn handlangers op hen afstuurt.

Deze genrefilm van de van oorsprong Algerijnse regisseur Ameur-Zaïmeche, die zelf opgroeide in een Parijse banlieue, verraste in de Forum-sectie van de Berlinale 2023 en belandde op de negende plaats in de Cahiers du Cinéma-lijst van beste films van 2023. In Nederland werd de film nooit uitgebracht. Onterecht, vond EYE. Zij brengen Le gang des Bois du Temple alsnog uit als onderdeel van hun Previously Unreleased-reeks.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Previously Unreleased

    Internationaal bejubelde films verzameld door Eye Filmmuseum

    Bekijk programma