La nuit du 12

Spannende thriller over een onoplosbare moord van de maker van Seules les bêtes

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Dat Clara in de nacht van de twaalfde is vermoord, is zowat het enige bewezen element in een moordzaak in de Franse Alpen. Het wordt al snel zo’n zaak die de rechercheurs nooit los kunnen laten. Door de gruwelijke manier waarop Clara vermoord is, maar ook omdat ze als mannen niet kunnen zien wat er echt schuilgaat in de zaak.“Scherpzinnige, onderkoelde neverknow-whodunnit”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

De ambitieuze rechercheur Yohan Vivès is net gepromoveerd tot hoofdinspecteur bij de recherche van het Zuid-Franse Grenoble wanneer de moordzaak van Clara op zijn bord belandt. Zij is in de nacht van de twaalfde op gruwelijke wijze om het leven gebracht, maar van de dader is er geen spoor. Vivès en zijn doorgewinterde partner Marceau ondervragen verdachte na verdachte, maar tot een oplossing komen ze niet. De zaak wordt met de dag kouder, tot het onderzoek officieel wordt beëindigd. Maar Vivès en Marceau kunnen het mysterie rond Clara’s dood niet loslaten.

La nuit du 12 (van de maker van Seules les bêtes) is gebaseerd op een bestaande cold case. Met soms poëtische scènes schommelt de film tussen een intense whodunnit en een onderzoek naar mannelijk geweld tegen vrouwen, die worden verweten zich wulps te gedragen. De hoofdrollen worden gespeeld door Bastien Bouillon (Partir un jour, Le beau monde) en Bouli Lanners (Nobody Has to Know, Adieu les cons).


 

“Fraai stemmig camerawerk en een sfeervolle soundtrack” ★★★★ de Volkskrant

“Razendspannende thriller” ★★★ NRC

“Het politiewerk is van alle glamour ontdaan” ★★★ Trouw

“Houdt de kijker vanaf de eerste seconde in de ban” ★★★★ FilmTotaal

La nuit du 12 heeft geen boodschap aan het geromantiseerde beeld van politiewerk. De film legt diep verankerde vrouwenhaat bloot.” – de Filmkrant

 


Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.