Kunstroof

Reconstructie van de bizarre kunstroof uit de Rotterdamse Kunsthal in 2012

Bekijk de film voor €8,99 Bekijk later

Nu ook te zien in het filmtheater.

In 2012 pleegden vier Roemeense mannen een van de meest bizarre kunstroven ooit: ze stalen zeven wereldberoemde meesterwerken uit de Rotterdamse Kunsthal. Deze hybride documentaire werpt niet alleen licht op de spannende gebeurtenissen van de roof, maar roept ook een belangrijke vraag op: wat is eigenlijk de waarde van kunst?
 “Schetst een fascinerend en verrassend totaalbeeld”

★★★★ de Volkskrant

 


 

In de vroege ochtend van 16 oktober 2012 lopen vier Roemeense jongeren na een bezoekje van slechts 2 minuten en 48 seconden de Rotterdamse Kunsthal uit. In hun handen dragen ze doodsimpele boodschappentassen, met daarin zeven meesterwerken van Lucian Freud, Paul Gauguin, Meijer de Haan, Henri Matisse, Pablo Picasso en Claude Monet. Je zou denken dat de geraffineerde inbraak het werk is van doorgewinterde kunstrovers, maar niets is minder waar. De onervaren jongens kunnen de schilderijen aan de straatstenen niet kwijt. Ze worden gearresteerd en de moeder van hoofddader Radu denkt haar zoon te moeten redden door de schilderijen voorgoed te laten verdwijnen. Hier lijkt het verhaal te eindigen, maar niet iedereen is ervan overtuigd dat alle schilderijen in vlammen zijn opgegaan.

In de hybride film Kunstroof worden de gebeurtenissen gereconstrueerd aan de hand van de originele politieverhoren. Filmmaker Jorien van Nes geeft het woord aan Nederlandse en Roemeense rechercheurs, justitie en kunstexperts om inzicht te bieden in zowel de boven- als onderwereld van de internationale kunstwereld. Ze onderzoekt de betekenis van het verlies van deze kunstwerken en werpt tegelijkertijd de vraag op: wat hun echte waarde?

Meer van dit soort films zien? Bekijk onze selectie documentaires.

 


 

“De film maakt nieuwsgierig” ★★★ Trouw

“Een vlot verteld, bitterzoet verhaal” ★★★ NRC

“Een vermakelijk resumé van deze bij vlagen krankzinnige geschiedenis” – Het Parool

“Heeft veel spannende, smeuïge en doldwaze aspecten” – de Filmkrant

  • Still van de film Kunstroof

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Nederlandse films

    Hier vind je een overzicht van de Nederlandse films die nu op Picl te zien zijn

    Bekijk programma