Klondike

Indringend drama over de gevolgen van MH17, vanuit Oekraïens perspectief

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

De desastreuze gevolgen voor de passagiers van vlucht MH17 kennen we helaas. Maar hoe werden de inwoners van het gebied waar het vliegtuig is neergehaald beïnvloed door de aanval? Een ongelooflijk relevante anti-oorlogsfilm die gebaseerd is op een waargebeurd verhaal.
 



“Verpletterend Oekraïense anti-oorlogsdrama”

★★★★ de Volkskrant

 


 

17 juli 2014 kennen we allemaal als een van de zwartste dagen in de luchtvaartgeschiedenis. Die donderdag werd Malaysia Airlines Flight 17 (MH17), die van Amsterdam naar Kuala Lumpur vloog, boven het oosten van Oekraïne uit de lucht geschoten door pro-Russische separatisten. Niemand van de 298 inzittenden overleefde de crash. 17 juli 2014 is tevens de dag waarop de film Klondike begint. Op het land bij de boerderij van Irka en Tolik ligt een brokstuk van het vliegtuig. Bovendien heeft een slecht gerichte raket van de separatisten een groot gat in hun huis geslagen. Vluchten zo lang het nog kan, zou je denken. Toch niet, want juist vanwege de noodlottige gebeurtenissen wil de hoogzwangere Irka in de woning blijven. Haar licht ontvlambare echtgenoot vindt echter dat een vrouw in haar toestand zo snel mogelijk uit het oorlogsgebied moet vertrekken.

Zo maakt Klondike de gevoeligheden in de Donbas duidelijk op een uiterst innemende en ontwapenende manier. De boodschap van de film zit heel knap in het allerlaatste shot van de film verstopt.
 


 

“Kruipt onder je huid” ★★★★ NRC

“De sombere climax komt hard binnen” ★★★ VPRO Cinema

“Toont de gruwelijke realiteit van oorlog in Oekraïne” – Het Parool

“Een moderne western zonder helden” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.