Kill It and Leave This Town

Rauwe en volstrekt unieke animatiefilm die navigeert tussen droom en werkelijkheid

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Een man ontvlucht de werkelijkheid na het verlies van zijn geliefden en trekt zich terug in zijn herinneringen. Daar staat de tijd stil en leven zijn dierbaren nog.
 “Volstrekt unieke, autobiografische animatiefilm”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

Zo groeit er jarenlang een stad in zijn herinneringen en op een dag komen vanuit zijn onderbewuste zijn literaire helden en cartoonjeugdidolen er onuitgenodigd tot leven. Die zijn in zijn geheugen altijd jong gebleven, maar wanneer de man ontdekt dat zijn idolen allemaal oud geworden zijn en dat eeuwige jeugd niet bestaat, besluit hij terug te keren naar de realiteit.

Veertien jaar werkte Mariusz Wilczynski aan de stad, getekend in een betrekkelijk kale schetsboekstijl die juist daardoor des te waarachtiger overkomt. Het resultaat is een volstrekt unieke animatie; wonderschoon, teder, grimmig en duister tegelijkertijd. De film is onverwacht ontroerend, vol rauwe emotie en ongepolijst, maar toch tot in elk detail overdacht en geperfectioneerd.

Kill It And Leave This Town is een herinnering aan beelden uit Wilczynski’s kindertijd, waarin zijn overleden ouders en de geboorteplaats Łódź nieuw leven worden ingeblazen. Dit speelfilmdebuut won onder meer de Special Jury Mention op het animatiefilmfestival van Annecy, de FIPRESCI-prijs van de internationale filmpers (Viennale 2020) en was onderdeel van de Best First Feature Award-competitie (Berlinale 2020).
 


 

“Vindt een overtreffende trap in Poolse somberheid” ★★★★ NRC

“’s Werelds somberste uitvoering van Fantasia” ★★★ de Volkskrant

“Zal menig avontuurlijke filmliefhebber zeker weten te bekoren” ★★★★ InDeBioscoop

“In een volstrekt unieke stijl wisselen melancholie en liefde en haat voor het rauwe leven in de stad elkaar af” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.