Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen alle

Meermaals bekroonde klassieker over een eigenaardige 'natuurjongen'

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Drie prijzen ontving Werner Herzog in Cannes voor de eigenaardige karakterstudie Kaspar Hauser – Jeder für sich und Gott gegen alle. Herzog brengt het waargebeurde verhaal van Kapsar Hauer, over een vondeling die niet kan praten of schrijven, op intrigerende wijze in beeld.
 “Onvergetelijke scènes”

★★★★★ VPRO Cinema

 


 

Kaspar Hauer werd gevonden in de straten van Nürnberg. Hij kon niet praten of schrijven, maar had een brief bij zich met zijn naam erop. Al snel werd Kaspar tot ‘natuurjongen’ gedoopt en als freak tentoongesteld in het circus. In 1828 gaat men niet zachtzinnig om met mensen die afwijken van de norm. Maar dan buigen geleerden zich over de jongen. Ze willen de mens in de natuurstaat bestuderen: Heeft hij een godsbegrip? Moreel besef? En hoe snel kun je iemand die in een kelder is gehouden, gevoed door een man met een masker, socialiseren? Kaspar wordt cultuur bijgebracht, maar beviel zijn oorspronkelijke staat niet beter?

Kaspar Hauser, Jeder für sich und Gott gegen alle is een eigenzinnig verhaal van een al even eigenzinnige regisseur. Voor de rol van de 17-jarige Kaspar Hauser – het ‘enfant sauvage’ dat niet kan spreken – koos Werner Herzog de 41-jarige Berlijnse straatzanger Bruno S.
 


 

“Herzog – moet je toegeven – toont in deze film echt een neusje voor mysterie.” – InDeBioscoop

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Werner Herzog

    Ontdek de eigenzinnige cinema van de legendarische regisseur en cultfiguur Werner Herzog

    Bekijk programma