Kapsalon Romy

Prachtige film over dementie die weet te ontroeren én amuseren

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Winnaar van maar liefst vier Gouden Kalveren. Kapsalon Romy won het beeldje in de categorieën: Beste Regie (Mischa Kamp), Beste Scenario (Tamara Bos), Beste Actrice (Beppie Melissen) en Beste Vrouwelijke Bijrol (Noortje Herlaar).

Met frisse tegenzin past oma Stine (Beppie Melissen) op haar kleindochter Romy (Vita Heijmen), omdat haar pas gescheiden dochter Margot (Noortje Herlaar) moet werken. Oma, nog steeds actief als kapster, worstelt met beginnende Alzheimer. Prachtige jeugdfilm over dementie die je weet te ontroeren én amuseren.

Romy vindt het niet leuk dat ze elke dag naar de kapsalon moet, maar alles wordt anders als oma Stine haar kleindochter in vertrouwen neemt over haar toenemende verwardheid. Dan realiseert Romy zich dat oma niet alleen op haar past maar zij ook op oma. De band tussen de twee groeit terwijl oma steeds meer lijkt te veranderen: ze is liever dan anders, makkelijker, en ze vertelt over haar jeugd in Denemarken. Romy staat oma zoveel mogelijk bij in het runnen van de kapsalon, maar als dat niet langer gaat trekt Romy haar eigen plan. Ze besluit oma’s grootste wens in vervulling te laten gaan.

“Nuchter, helder, grappig én hartveroverend geëngageerd… De film amuseert, ontroert en laat niet snel meer los.” ★★★★★ Trouw

“Aangrijpende en levenslustige film, die níét om de impact van de sluipmoordende ziekte laveert.” ★★★★ de Volkskrant

“Zonder dat de film zwaar voelt, komen onder andere ontkenning, paranoia, het verlies van decorum en de gevaarlijke combinatie van een gasvuur en verwardheid aan bod.” ★★★★ NRC Handelsblad

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.