J’accuse

Veelbesproken film van Roman Polanski over de vals beschuldigde Alfred Dreyfus

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Gedurende twaalf jaar heeft de Dreyfusaffaire Frankrijk verscheurd en een grote schokgolf veroorzaakt in de hele wereld. Juridische fouten, gerechtelijke dwalingen en antisemitisme waren verweven in dit immense schandaal, waarschijnlijk het grootste politiek schandaal van het einde van de 19de eeuw.

J’accuse vertelt dit relaas vanuit het standpunt van Kolonel Picquart. Wanneer hij aan het hoofd komt van het bureau voor contraspionage, ontdekt hij dat de bewijzen tegen Kapitein Alfred Dreyfus vervalst zijn. Vanaf dan, en met gevaar voor zijn eigen carrière en leven, zet hij alles op alles om de ware schuldigen te ontmaskeren en Alfred Dreyfus in eer te herstellen.

TIP – De Balie Live: gesprek met Jessica Durlacher
Roman Polanski werd meerdere keren beschuldigd van verkrachting. Zijn nieuwste film J’accuse werd maar liefst 12 keer genomineerd voor een César, de Franse Oscar, wat veel vrouwenrechten-organisaties in het verkeerde keelgat schoot. Polanski mijdt het publieke debat over de aantijgingen aan zijn adres, maar lijkt zichzelf te willen vrijpleiten met J’accuse, over de schandalige antisemitische Dreyfus-zaak die de wereld begin vorige eeuw in zijn greep hield. Hoe moeten we het nieuwe werk van de controversiële regisseur bekijken?

De Balie-programmamaker Parwin Mirrahimy interviewt schrijver Jessica Durlacher over de nieuwste film van Roman Polanski. Bekijk het gesprek hier.

Jessica Durlacher is schrijver. Gefascineerd door de filmmaker en het onderwerp van de film en het debat, gaat zij graag het gesprek aan over de film. Zij zegt daarover: “Het uitgeven van boeken, het uitbrengen van films – hoe kijken we naar de integriteit van kunst in deze tijd? #Metoo rekent af met een misbruikende seksuele moraal, maar wil dat zeggen dat de kunstwerken van hen die we verdenken van misbruik niet langer als autonome artefacten kunnen worden bekeken en genoten? Hoe zit dit? Ik vind het een fascinerend onderwerp.”

Lees hier ook het verdiepende artikel in de Volkskrant over J’accuse. ‘Kan de nieuwe film van de omstreden Roman Polanski wel zomaar worden vertoond? Drie Nederlandse filmmakers geven hun mening.’

 

‘Laveert soepel van detective via klokkenluidersthriller naar rechtbankdrama’ ★★★ NRC

‘Hij is ook zo goed als hij is, niet ­ondanks maar juist vanwége Polanski’s omstredenheid.’ Het Parool

‘Een degelijk historisch drama’- De Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.