Io Capitano

Matteo Garrone's odyssee van twee hoopvolle jongens op vlucht naar Europa

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Net uit het filmtheater.

De Italiaanse regisseur Matteo Garrone (bekend van zijn rauwe en vaak ongemakkelijke films als Dogman en Gomorra) verweeft waargebeurde verhalen en mythologie in een soms boosmakend, soms vertederende tocht naar een beter leven. Io Capitano was dit jaar genomineerd voor de Oscar voor Beste Buitenlandse Film.
 “Een broodnodige empathiemachine”

★★★★ NRC

 


 

Twee jongens verlaten hun thuisland Senegal om te ontsnappen aan een uitzichtloos bestaan en hun dromen na te jagen in de (in hun ogen) utopie Europa. Onderweg door Noord-Afrika, langs de kurkdroge woestijn, mensensmokkelaars en slavendrijvers, zien de jongens hun dromen voor hun ogen verdampen. Maar ze geven niet op, ondanks het verlies en de onmenselijke omstandigheden. Zelfs een levensgevaarlijke overtocht op een onstuimige zee dempt hun moed niet. De reis naar een droom evolueert al snel naar een overlevingstocht, gesterkt door de mythologie die ze steeds met zich meenemen.

Matteo Garrone maakte veel indruk op het Filmfestival van Venetië waar Io Capitano maar liefst 13 prijzen won. Voor de film castte hij enkele niet-professionele acteurs, waarvan vooral Seydou Sarr een verpletterende indruk maakt.
 


 

“Aangrijpend Italiaanse drama met uniek Afrikaans perspectief” ★★★★ VPRO Cinema

“Indringend en meeslepend drama” ★★★★ de Volkskrant

“Een belangrijke aanvulling” ★★★★ Trouw

“Prachtige epische beelden” – Vertigo

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.