Inshallah a Boy

Aangrijpend sociaal drama met de Jordaanse samenleving als antagonist

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Inshallah a Boy is de eerste Jordaanse film ooit die geselecteerd werd voor het Cannes Filmfestival. Maar het beeld dat de film van het land schetst is niet al te rooskleurig. Er heerst een gigantische ongelijkheid tussen man en vrouw, die pijnlijk tot uiting komt in dit sociale drama dat aanvoelt als een ontsnappingsthriller.
 “Knap opgebouwd, ontroerend en humoristisch drama”

★★★★ de Volkskrant

 


 

De 30-jarige Nawal en haar man Ahmad proberen al een tijd een tweede kindje te krijgen. Als Ahmad plotseling in de nacht overlijdt krijgt ze niet echt de tijd om te rouwen, want ze raakt meteen in een juridische strijd met de broer van Ahmad verwikkelt. Volgens Jordaanse wetten heeft de familie van de echtgenoot namelijk recht op een deel van de erfenis als een vrouw geen zoon heeft. Daar komt nog bij dat het papierwerk van het huis niet in orde is, waardoor Nawal juridisch geen voet heeft om op te staan. Om te voorkomen dat zij en haar dochtertje op straat komen te staan, bedenkt ze een listig en verregaand plan.

Inshallah a Boy kaart pakkend de ongelijkheid tussen mannen en vrouwen aan, maar heeft ook momenten van luchtigheid, vooral wanneer vrouwen bij elkaar zijn en ongegeneerd over het leven, mannen en seks praten.
 


 

“Een moedige aanklacht tegen een absurd systeem” ★★★★ VPRO Cinema

“Een verhaal dat je soms naar adem doet happen” ★★★★ Trouw

“Knap, waarachtig speelfilmdebuut” – de Filmkrant

“Verdient het om door veel mensen gezien te worden” ★★★★ Cinemagazine

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.