I, Tonya

Hilarische biopic met een onvergetelijke Margot Robbie als kunstschaatser Tonya

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Amerikaanse kunstschaatsster Tonya Harding is een natuurtalent en niets lijkt haar selectie voor de Olympische spelen in de weg te staan. Maar Tonya komt niet bepaald uit een rijke familie, en haar vulgaire outfits en gedrag zijn een doorn in het oog van de keurige schaatswereld.
 “Heerlijk, soms schrijnend maar vaak ook hilarisch”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

Omringd door idioten, met goede én slechte bedoelingen, beraamt Tonya een plan om wraak te nemen op haar grootste concurrente: de engelachtige Nancy Kerrigan. Eén van de grootste Amerikaanse schandalen is plots in de maak, waardoor Tonya in 1994 bijna net zo beroemd als Bill Clinton was.

Het waargebeurde I, Tonya is een hilarisch en aandoenlijk portret van een buitenbeetje met een talent groter dan zichzelf. Margot Robbie schittert als nooit tevoren als de als de beetje lompe, maar ook baanbrekende en onverzettelijke Tonya Harding, terwijl Allison Janney als Tonya’s moeder een filmpersonage voor de eeuwigheid neerzet. Regisseur Craig Gillespie (Lars and the real girl) vindt met I, Tonya een uniek evenwicht tussen humor, geweld en ontroering. De film kreeg drie Oscarnominaties, waaronder een voor Robbie.
 


 

“Tonya’s levenskracht is ontzagwekkend” ★★★★★ Trouw

“Prettig verwarrend” ★★★★ de Volkskrant

★★★★ NRC

“Moeiteloos combineert Craig Gillespie verschillende stijlen en het werkt: I, Tonya is tragisch, komisch, confronterend en ontroerend.” ★★★★ InDeBioscoop

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.