Hotel Mokum

Korte documentaire over het collectief dat de huizencrisis aan de k(r)aak stelt

Bekijk de film voor €4,99 Bekijk later

Nu ook te zien in het filmtheater.

Nog 7 dagen beschikbaar

Er is een groot gebrek aan woningen in ons land. Collectief ‘Mokum Kraakt’ weigert dat zomaar te accepteren. Als grootste vorm van protest kraakten ze op 16 oktober 2021 een verlaten pand op de Marnixstraat en bouwden het om tot een levendig centrum, genaamd Hotel Mokum. Deze docufictie volgt hen en alle krakers die hen voorgingen.

Amsterdam kent een uitgebreide geschiedenis van krakers. En ondanks de nieuwe wetten die kraken vermoeilijken, blijft collectief Mokum Kraakt actief. Op 16 oktober 2021 kraakten zij het verlaten Hotel Marnix in het hart van de stad. Ze maakten er een zelfverklaarde vrijplaats van door het pand helemaal op te knappen. Het pand werd zo een grote middelvinger naar de hypergentrificatie die in de stad heerst. Maar er zijn ook stemmen die deze middelvinger niet konden waarderen en kraken komt uiteraard niet zonder risico’s. Het collectief werd uit het pand gezet omdat het pand ernstige problemen had met de brandveiligheid. Toch was de boodschap duidelijk: het is een protest zowel tegen de huizencrisis en het gebrek aan bestaanszekerheid in de stad, als tegen de criminalisering van kraken in 2010, wat leidde tot de ontruiming van meer dan 300 kraakpanden in Amsterdam alleen al.

Met een combinatie van archiefmateriaal, documentaire- en gereconstrueerde beelden brengt de korte film Hotel Mokum een goed beeld van wat het betekent om te kraken in Amsterdam.

Meer docu’s zien? Bekijk onze selectie documentaires.
 


 

“Een gezamenlijk ideaal kan lang standhouden, toont ons dit miniportret, dat wel iets langer had mogen duren.” ★★★ Cinemagazine

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Nederlandse films

    Hier vind je een overzicht van de Nederlandse films die nu op Picl te zien zijn

    Bekijk programma
  • Docu’s op Picl

    Ontdek hier de nieuwste, mooiste, en meest indrukwekkendste documentaires

    Bekijk programma