Holding Up the Sky

Krachtige strijd van een inheemse bevolking om hun natuur te redden van verwoesting

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Davi Kopenawa is stamhoofd van de Yanomami, een inheemse stam in de Braziliaanse Amazone. Hij reist de hele wereld af om ons te waarschuwen voor de desastreuze gevolgen als zijn gebied gekoloniseerd en verwoest wordt door illegale goudzoekers. Maar waarom luistert niemand?
 “De film is actueler dan ooit”

★★★★ Cinemagazine

 


 

Er is een gezegde onder de Yanomami dat van generatie op generatie wordt doorgegeven: “Als de sjamanen stoppen met dansen en het leven in het regenwoud haar evenwicht verliest, zal de hemel naar beneden vallen en alles verpletteren.” Maar goudzoekers vervuilen de rivieren, de sjamanen sterven, het regenwoud verdwijnt en de aarde warmt op. Davi Kopenawa, stamhoofd en woordvoerder van de Yanomami, vecht al veertig jaar zonder ophouden tegen de kolonisatie van zijn land. Hij waarschuwt de witte kolonisatoren dat wanneer de hemel neervalt, ook zij zullen verpletterd worden. Maar niemand lijkt gehoor te hebben naar de oprechte waarschuwing van het Kopenawa. Is het racisme, is het onverschilligheid of is de goudkoorts echt te sterk?
 


 

“Brengt dichtbij wat anders voor veel mensen misschien abstract en ver weg blijft: de directe gevolgen van de vernietiging van het regenwoud.” – de Filmkrant

“Diepe wijsheden en sluimerende wanhoop” ★★★ de Volkskrant

“Regisseur Pieter van Eecke maakt een wereld inzichtelijk die vaak onzichtbaar blijft.” – Het Parool

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.