Hoe Mijn School Verdween

Onthullende reis door de opkomst en ondergang van het Aloysius College in Den Haag

Bekijk de film voor €8,99 Bekijk later

Nu ook te zien in het filmtheater.

Vlak voor het 100-jarig bestaan werd het Aloysius College in Den Haag in 2016 gesloten, na een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie. Wat ging daar allemaal aan vooraf? Hoe Mijn School Verdween is een reis door de opkomst en ondergang van het AC. Een geschiedenis van een verloren schooltijd, aan de hand van herinneringen en belevingen van oud-leerlingen, medewerkers en andere betrokkenen.

Als oud-leerling vertelt Remy Vlek het verhaal over de grote verandering van de school waar ook zijn vader en broers op hebben gezeten. De Katholieke Elite school, opgericht in 1917, was tot eind jaren zestig een jongensschool geleid door Jezuïeten. Het was een vermaard instituut dat ministers en ‘Captains of Industry’ afleverde.
Maar eind jaren zestig was er ook een breuklijn:
door de crisis in de Katholieke Identiteit werden veel leerlingen tegendraads en opstandig; er werden, waaronder Remy hemzelf, 6 jongens uit één klas van school gestuurd. In 1971 werd de school gemengd met meisjes en vanaf 2000, de laatste periode dat de school bestond, werd de school steeds multicultureler. Rumoerige jaren volgden, tot de school in 2016 werd gesloten na een vernietigend rapport van de Onderwijsinspectie.

De documentaire Hoe Mijn School Verdween belicht als onderliggende laag de segregatie in Den Haag, die moeilijk overwonnen kan worden.
De portretten van verschillende generaties gaan over de diverse generaties van het AC, over de betekenis van de herinnering aan de schooltijd, en hoe vormend of misvormend die is in een later leven.

  • afbeelding uit de documentaire hoe mijn school verdween

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.