Hilversum Bezet en Bevrijd, 1940-1945

Nooit eerder vertoonde filmbeelden tonen Hilversum tijdens de Duitse bezetting

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Er is van deze film geen trailer beschikbaar.

Indrukwekkend beeld van het dagelijkse leven in Hilversum tijdens de Duitse bezetting. Speciale aandacht krijgt de uitbundige wijze waarop de inwoners in mei 1945 hun bevrijders verwelkomen.

De film bevat nooit eerder vertoonde filmbeelden, die werden opgenomen door Theo Uden Masman, de oprichter en leider van de bigband The Ramblers. Zijn opnames lagen jaren op zolder en zijn onlangs weer tevoorschijn gekomen. Ze tonen hoe de Hilversummers de oorlog doorkomen. Bij gebrek aan benzine spannen ze paarden voor hun auto’s. En in de bossen kappen zij bomen voor brandhout. Maar ook zijn er fragmenten te zien uit de Polygoonjournaals. Die leggen de nadruk op de ‘weldaden’ van de NSB. Na vijf jaar komt er een einde aan de bezetting en vieren de Hilversummers feest. De Canadese bevrijders in het Corversbos delen hun voedsel met de hongerige Hilversumse jeugd.

Hilversum Bezet en Bevrijd, 1940-1945 is een productie van de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk. Met dank aan: Harry Coster, gemeente Hilversum, Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.