Het Verzwijgen

Op openhartige wijze duikt Marieke in het oorlogsverleden van haar grootouders

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Ieder huisje heeft zijn kruisje. Maar sommige kruisjes zijn een stuk groter dan andere. Zo ontdekte filmmaker Marieke van der Winden dat haar grootouders NSB’ers waren en haar moeder dit altijd verzwegen heeft. Dus gaat ze op zoek naar haar familiegeschiedenis, in de hoop de verzwegen geheimen bespreekbaar te maken.
 “Een oprecht en bewonderenswaardig egodocument”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Lieke, de moeder van Marieke van der Winden, was gesloten, onzeker en breekbaar. Nadat ze op 48-jarige leeftijd is overleden aan kanker, wordt Van der Winden op de begrafenis aangesproken door Liekes pleegbroer. Van hem hoort ze dat haar opa en oma – aan wie ze heerlijke herinneringen heeft – fout waren in de Tweede Wereldoorlog. Dit gegeven, dat een enorme rol had gespeeld in Liekes leven, was decennialang geheimgehouden.

Pas dertig jaar na die onthulling durft Van der Winden zich in haar moeders geschiedenis te verdiepen. In gesprekken met familie en vrienden krijgt ze een heel nieuw perspectief op Lieke en op haar eigen jeugd. En als ze in de archieven op zoek gaat naar de activiteiten van haar grootouders in de oorlog, stapelen de schokkende onthullingen zich op – met grote emotionele consequenties.
 


 

“Meer nog dan een film over een foute familie is Het verzwijgen een mooi monument voor haar moeder.” ★★★★ NRC

“Op een zorgvuldige maar openhartige manier weet Het verzwijgen empathie op te brengen voor Van der Windens familie, zonder daarbij hun daden goed te praten.” – Het Parool

“Lof voor Van der Windens poging om het zwarte familieverleden onder ogen te zien” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.