Fumer fait tousser

Hilarische superheldenparodie van de koning van de nonsens Quentin Dupieux

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Het leven kun je maar beter niet te serieus nemen. Dat vindt ook Franse filmmaker Quentin Dupieux, de koning van het absurdisme. Zijn nieuwe film over een dominante marionettenrat en zijn bende losgeslagen superhelden is net zo belachelijk als geestig.
 “Charmant debiele dialogen en virtuoze huis-tuin-en-keuken-spetterhorror”

★★★★ de Volkskrant

 


 

Wanneer het noodlot plotseling toeslaat, wie kan de wereld dan beter redden? Na een slopend gevecht tegen een duivelse schildpad wordt een team van vijf wrekers – bekend als de Tobacco Force – verplicht naar het bos gestuurd om de teamgeest aan te wakkeren. De vijf superhelden zijn genoemd naar de ingrediënten van sigaretten: Benzène, Methanol, Nicotine, Mercure, Ammoniaque. Hun retraite verloopt wonderwel, totdat ze lucht krijgen van een complot van Lézardin, keizer van het kwaad, om de planeet aarde te vernietigen. Samen belanden ze in een hilarische strijd voor de vrede, vol bizarre verhalen en lowbudget stunts in retro-lycra.

Quentin Dupieux (Deerskin, Mandibules) stopte zijn komedie vol met verwijzingen naar het verleden (Power Rangers, Creepshow, San Ku Kai, Halloween). Hij maakte naar eigen zeggen een film over de crisis die onze planeet doormaakt. Maar niet getreurd: “Gelukkig voor het moreel van de toeschouwers, is Fumer fait couser (Smoking Causes Coughing) onbeduidend amusement, zonder een moraal op te leggen.” Mét een fantastische cast, onder wie Gilles Lellouche (Farewell, Mr. Haffman), Anaïs Demoustier (Anaïs in Love) en Adèle Exarchopoulos (Mandibules).
 


 

“Absurdistisch, goor én wonderlijk warm” ★★★ Trouw

“Een waar genoegen” ★★★ NRC

“Weer meligheid troef in tiende film van Dupieux” ★★★ VPRO Cinema

“Een smakelijk taartje gevuld met filosofische kritiek op menselijke gewoonten” ★★★ InDeBioscoop

“Volstrekt onvoorspelbaar” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Previously Unreleased

    Internationaal bejubelde films verzameld door Eye Filmmuseum

    Bekijk programma