Fremont

Warmte, droge humor en verlangen binnen de muren van een gelukskoekjesfabriek

Houd mij op de hoogte Binnenkort op Picl

Met droge humor, minimaal acteerwerk en een karaktergedreven verhaal wordt het werk van de Iraans-Britse regisseur Babak Jalali vaak vergeleken met dat van Jim Jarmusch en Aki Kaurismäki. Zo ook Fremont: een ingetogen verhaal over een Afghaanse medewerker van een Amerikaanse gelukskoekjesfabriek, die droomt van een beter leven.

Ooit was ze tolk voor het Amerikaanse leger in Afghanistan, nu werkt Donya in een gelukskoekjesfabriek in Fremont, Californië. ’s Nachts worstelt ze met haar verlangen naar een ander, gelukkiger leven, maar wordt ze belemmerd door schuldgevoelens. Zelfs een psychiater kan haar niet helpen. Alles verandert wanneer de schrijver van de geluksspreuken overlijdt – nu mag Donya de spreuken schrijven. Ze gebruikt het als middel om haar boodschap de wereld in te sturen.

Geschoten in sfeervol zwart-wit op een 4:3-beeldformaat vertelt Fremont met veel droge humor een genuanceerd verhaal over menselijke verbinding. Met aandoenlijke rollen voor Jeremy Allen White (The Bear, The Iron Claw) en de overtuigende nieuwkomer Anaita Wali Zada.

  • Still van de film Fremont

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.