Flee

Waargebeurd verhaal van een Afghaanse vluchteling die zijn verleden moet loslaten

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Amin Nawabi vluchte als alleenstaande minderjarige van Afghanistan naar Denemarken. Nu is hij 36 jaar oud, een succesvol academicus en hij wil gaan trouwen met zijn langdurige vriend Kasper. Maar voordat hij die stap kan maken, moet hij nog het een en ander loslaten.
 “Indringend, aangrijpend en onvergetelijk”

★★★★★ VPRO Cinema

 


 

Amin doet voor het eerst zijn buitengewone verhaal bij goede vriend en documentairemaker Jonas Poher Rasmussen. Hij vertelt hoe hij samen met zijn familie het door oorlog verscheurde Kaboel moest ontvluchten. Ze vinden hun weg naar het corrupte Moskou en doen wanhopige pogingen om het gezin stukje bij beetje naar Europa te smokkelen. Het lukt zijn zussen om Noorwegen te bereiken, maar hijzelf komt later, helemaal alleen, in Denemarken terecht. Amin kreeg één enkele regel mee van zijn smokkelaars: vertel niemand dat je familie nog leeft. Een regel die hij 25 jaar heeft nageleefd, tot nu.

In Flee komen de animatie, de vertelling en de muziek samen tot een therapeutische ervaring, voor zowel de kijker als de man op wie de film gebaseerd is. Het is een film die velen nog lang zal bijblijven. De documentaire werd geselecteerd voor Cannes ontving drie Oscarnominaties.
 


 

“Amin draagt de film met openhartige getuigenis” ★★★★ de Volkskrant

“Verhaal vol ontberingen, offers en trauma” ★★★★ NRC

“Origineel” ★★★★ Trouw

“Jonas Poher Rasmussen brengt een liefdevol en feilloos scherp eerbetoon aan zijn vriend Amin” ★★★★★ InDeBioscoop

“Uitmuntende animatiedocumentaire” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.