Fitzcarraldo

Krankzinnige jungletocht in een poging om een opera te bouwen in de Amazone

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Fitzcarraldo is een Werner Herzog film zoals je die verwacht: met Klaus Kinski in de hoofdrol als doorgedraaide visionair en met weergaloze scènes die alleen met ongekende ambitie en passie gemaakt kunnen zijn. Een heel dorp inheemse mensen laten figureren? Geen probleem. Een stoomschip over een berg heen tillen? Moet wel lukken.
 “Klaus Kinski intrigeert”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

Peru, begin 20ste eeuw: zakenman Brian Sweeney Fitzgerald (Klaus Kinski), bijgenaamd ‘Fitzcarraldo’, is gek van opera, en in het bijzonder van de wereldberoemde tenor Enrico Caruso. Fitzcarraldo wil een operahuis laten bouwen in het Peruaanse regenwoud. Om het benodigde geld te verzamelen koopt Fitzcarraldo een kavel voor een rubberplantage en scheept zich in op een stoomboot naar het oerwoud. Eerst moet hij bij zijn kavel zien te komen, dus laat hij een stoomboot over de heuvels trekken – een trucje waarvoor Herzog écht een stoomschip over een berg moest zien te trekken. De levensgevaarlijke krachttoer werd zonder trucage gefilmd. Het is een plan dat anderen voor waanzinnig zouden houden.

Fitzcarraldo is dus een typisch Werner Herzog personage, op maat gesneden voor Herzogs ‘liebster Feind’, Klaus Kinski (de twee stonden elkaar ook bij de opnamen van andere producties – Aguirre, Nosferatu…, Woyczek en Cobra Verde – naar het leven, Herzog dreigde zelfs een keer Kinski neer te schieten.) Zijn minnaar, Molly, wordt gespeeld door Claudia Cardinale.
 


 

“Geweldige, geniale, gekke film” – InDeBioscoop

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Werner Herzog

    Ontdek de eigenzinnige cinema van de legendarische regisseur en cultfiguur Werner Herzog

    Bekijk programma