In 2007 werden drie mannen ervan beschuldigd tijdens seksfeesten andere mannen te hebben gedrogeerd en vervolgens geïnjecteerd met hiv-besmet bloed. Het werd een sensationele zaak in Nederland.
“De kijker wordt continue op het verkeerde been gezet”★★★★ VPRO Cinema
De daders werden ‘hiv-monsters’ genoemd, maar ook de slachtoffers werden beschuldigd: wat deden zij op die feestjes en waren ze wel zo onschuldig? De eigenzinnige Nederlandse filmmaker Tim Leyendekker laat zien dat de waarheid altijd afhankelijk is van de manier waarop een verhaal verteld wordt.
Deels fictie en deels documentaire, neemt de film ons mee langs zeven hoofdstukken, die allemaal een ander licht op de zaak schijnen en thema’s behandelen als seksuele grenzeloosheid en macht in relaties. Deze vertelstructuur is gebaseerd op Plato’s ‘Symposium’, de filosofische ruggengraat van de film. Het intrigerende resultaat geeft stof tot nadenken.
Feast werd in 2021 als enige Nederlandse film geselecteerd voor de Tiger Award van het International Filmfestival Rotterdam en werd voor zesentwintig internationale festivals geselecteerd, waar het ook diverse prijzen won. De film is het speelfilmdebuut van Leyendekker die er maar liefst twaalf jaar aan werkte. Met in de hoofdrol Kuno Bakker (Instinct, Moordvrouw), Trudi Klever (Komt een vrouw bij de dokter) en Eelco Smits (Bloedverwanten).
“Provoceert tot verontwaardigde tegenwerpingen” ★★★★ NRC
“Kijker tuimelt onzeker, maar gefascineerd mee” ★★★★ Trouw
“Het eindresultaat is fascinerend” ★★★ de Volkskrant
“Een intrigerend vormexperiment […]. Een feestje voor de nieuwsgierige kijker” – de Filmkrant
Film zien?
De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.