EO

Oscargenomineerde tocht door de ogen van een onschuldig lieve ex-circusezel

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

Het grijze ezeltje EO is een aandoenlijk koppig beest. Nadat hij wordt weggehaald bij een Pools circus, doolt hij door Europa: als mascotte van een voetbalclub, reisgezel van een Italiaanse rijkeluiszoon en getuige bij een moord. Maar dat zijn natuurlijk niet EO’s eigen beslissingen, zo toont deze aangrijpende film met koortsdromerige elementen.
 “Pure filmpoëzie”

★★★★ VPRO Cinema

 


 

De wereld is een mysterieuze plek wanneer deze gezien wordt door de ogen van een dier. EO (“eee-ohhh”), een grijze ezel met melancholische ogen, ontmoet zowel goede als slechte mensen op zijn levenspad door het hedendaagse Polen en Italië. Hij ondergaat vreugde en pijn, de willekeur van het rad van fortuin, maakt van zijn geluk een ramp en zijn wanhoop dan weer een onverwachte meevaller. Maar in tegenstelling tot de mens, verliest hij nooit zijn onschuld.

De Poolse legende Jerzy Skolimowski levert een visueel experimentele aanvulling op Robert Bresson’s zwart-wit drama Au Hasard Balthazar uit 1966. EO sleepte in 2022 de Jury Prize op het Filmfestival van Cannes in de wacht.
 


 

“Adembenemend en diep ontroerend” ★★★★ NRC

“Een magische roadmovie” ★★★★ Trouw

“Wonderlijk, aandoenlijk en geestig” ★★★★ de Volkskrant

“Eén van de mooiste, en vooral origineelste films van dit jaar” ★★★★1/2 FilmTotaal

“Het voelt alsof de Poolse filmmaker alles uit de kast haalt om de kijker, inclusief zichzelf, constant probeert te verrassen” ★★★★1/2 Cinemagazine

“Visuele bravoure” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.