El buen patrón

Javier Bardem is onuitstaanbaar goed als ambitieuze baas in deze Spaanse komedie

Houd mij op de hoogte Deze film is niet meer beschikbaar

In afwachting van een bezoek van een commissie die zijn bedrijf een onderscheiding zou kunnen toekennen, probeert een charismatische fabriekseigenaar – onuitstaanbaar goed gespeeld door Javier Bardem – koortsachtig alle problemen met zijn werknemers op te lossen. Onbewust zet hij daarmee een explosieve kettingreactie in gang.“Bardem is weergaloos in satire over macht”

★★★★ NRC

 


 

De charismatische fabriekseigenaar Blanco staat onder druk omdat hij kans maakt op een lokale onderscheiding voor zakelijke uitmuntendheid. Alles in zijn familiebedrijf, dat industriële weegschalen produceert, moet hiervoor gesmeerd lopen. Maar Blanco’s perfecte plaatje wordt bedreigd wanneer hij te maken krijgt met een ontslagen werknemer die zint op wraak, een depressieve opzichter en een verliefde en ambitieuze stagiaire. Om zijn kansen op de prijs niet te verspelen en de balans in zijn bedrijf te herstellen, bemoeit de manipulatieve ‘goede baas’ zich schaamteloos met het privéleven van zijn medewerkers en overschrijdt hij bijna elke denkbare grens. Hiermee zet hij onbewust een explosieve kettingreactie met grote gevolgen in gang.

El buen patrón was in 2022 de grote winnaar bij de Goya’s (de Spaanse Oscars) waar de film zes van de maar liefst twintig nominaties verzilverde. Nooit eerder werd een film zo vaak genomineerd bij de Goya’s.


 

“Javier Bardem in grootse vorm” ★★★★ VPRO Cinema

★★★ de Volkskrant

“Javier Bardem schittert als fabriekseigenaar Blanco” – Het Parool

“Er valt genoeg te genieten” ★★★★ InDeBioscoop

“Het soort publieksvriendelijke satire die vermakelijk is zonder ooit gevaarlijk te worden.” – de Filmkrant

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Beste Films van 2022

    Blik terug op het afgelopen jaar met de beste films en documentaires

    Bekijk programma