Edgar Cairo: ik ga dood om jullie hoofd

De koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname in het werk van Edgar Cairo

Bekijk de film voor €4,99

Net uit het filmtheater.

Pijn en schaamte over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname: dat overheerst in het leven en werk van schrijver en dichter Edgar Cairo. Het is beklemmend aanwezig in Cindy Kerseborn’s documentaire ‘Edgar Cairo: ik ga dood om jullie hoofd’.

25 november is Srefidensi Dey, de dag waarop wordt stilgestaan bij de onafhankelijkheid van Suriname. Vanwege deze gelegenheid wordt het volledige drieluik van de Surinaams-Nederlandse filmmaker Cindy Kerseborn beschikbaar gesteld.

Edgar Cairo overleed in 2000. Met tomeloze energie en kracht heeft hij geprobeerd de tegenstellingen te overwinnen, die tussen Surinamers onderling en tussen Surinamers én gevestigde Nederlanders heersen. Terugkerende thema’s in het werk van de schrijver, dichter, performer en schilder zijn huidskleur en sekse, maar bovenal de onverwerkte koloniale erfenis.

De zwaar getourmenteerde Cairo werd in Nederland academicus, maar voelde zich tegelijk altijd een Creoolse volksjongen. Hij onderzocht de invloed van het witte denken en de daarmee samenhangende taal in het hoofd van een zwarte Creool. Cairo ontwikkelde zijn eigen taal, een mix van Sranantongo en Nederlands die je nu nog terug hoort in de Nederlandse straattaal. Hij legt met zijn werk open wat anderen liever met schaamte bedekken. Zijn uitgebreide oeuvre bestaat niet alleen uit literatuur en poëzie, maar ook uit tweehonderd schilderijen, die met dezelfde passie, ongeduld en avontuurlijkheid zijn gemaakt als zijn geschreven werk.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.

Onze programma's

  • Cindy Kerseborn

    Een drieluik over de Caraïbische schrijvers Edgar Cairo, Frank Martinus Arion en Astrid Roemer

    Bekijk programma
  • Pepr

    Het nieuwe podium voor films van Zwarte makers en verhalen uit de Afrikaanse diaspora

    Bekijk programma