Edgar Cairo: Ik ga dood om jullie hoofd

Voel de pijn en schaamte over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname door het werk van schrijver Edgar Cairo.

Binnenkort op Picl

Voorafgaand aan deze film kijk je Ik ben, een korte film van Mirella Muroni, synopsis onderaan deze pagina.

Pijn en schaamte over de koloniale geschiedenis van Nederland in Suriname: dat overheerst in het leven en werk van schrijver en dichter Edgar Cairo. Het is beklemmend aanwezig in Cindy Kerseborn’s documentaire ‘Edgar Cairo: ik ga dood om jullie hoofd’.

Edgar Cairo overleed in 2000. Met tomeloze energie en kracht heeft hij geprobeerd de tegenstellingen te overwinnen, die tussen Surinamers onderling en tussen Surinamers én gevestigde Nederlanders heersen. Terugkerende thema’s in het werk van de schrijver, dichter, performer en schilder zijn huidskleur en sekse, maar bovenal de onverwerkte koloniale erfenis.

De zwaar getourmenteerde Cairo werd in Nederland academicus, maar voelde zich tegelijk altijd een Creoolse volksjongen. Hij onderzocht de invloed van het witte denken en de daarmee samenhangende taal in het hoofd van een zwarte Creool. Cairo ontwikkelde zijn eigen taal, een mix van Sranantongo en Nederlands die je nu nog terug hoort in de Nederlandse straattaal. Hij legt met zijn werk open wat anderen liever met schaamte bedekken. Zijn uitgebreide oeuvre bestaat niet alleen uit literatuur en poëzie, maar ook uit tweehonderd schilderijen, die met dezelfde passie, ongeduld en avontuurlijkheid zijn gemaakt als zijn geschreven werk.

Korte Film: Ik ben
Op de terugweg van een hockeytraining krijgt studente Viola (Vi) een ongeluk met haar fiets. Na het ongeluk krabbelt ze overeind en gaat naar haar vriendje Kik voor hulp. Kik, die op dat moment aan het werk is als nachtportier, gedraagt zich vreemd. Maar dan begint het te regenen en de regen lijkt een geheim te herbergen. Vi stelt zichzelf de vraag: ‘Waar ben je?’ En telkens als ze zichzelf antwoord wil geven op die vraag begint ze haar zin met: ‘Ik ben…’ Ik ben is een filmgedicht, een ballade die haar verhaal vertelt met rijm in beeld en voice-over. Het brengt het idee dat ook mensen die plotseling sterven, de tijd krijgen om hun geliefden gedag te zeggen.

Film zien?

De beste films en documentaires uit het filmtheater, direct bij jou thuis.